Meer zelfvertrouwen en lichaamsbesef door Body & Balance

Wat is Body & Balance?
We leren honden bewust te bewegen met hun hele lichaam. Want vier poten bedienen is makkelijker gezegd dan gedaan! Voorpoten bewegen gaat relatief makkelijk aangezien je hond die goed kan zien. Maar de achterpoten bewust bewegen blijkt moeilijker. Een hond die zijn lichaam goed beheerst voelt zich veelal beter in zijn vel en is zelfverzekerder.

PuppySpeeltuin
De pups hun ogen en oren openen rond de leeftijd van 2 weken. Ze beginnen stilaan rond te wandelen, hun motoriek ontwikkelt zich en ze beginnen met elkaar te spelen. Vanaf week 3 start hun socialisatiefase. Vanaf dan kan je objecten gaan neerzetten in hun ruimte zoals knuffels, kussens, balletjes, speelgoed, bakjes, noem maar op. Zolang het maar veilig blijft voor de pups.

De pups kunnen zelf op ontdekking gaan en zelf leren hun lijfje te bewegen. Ze kunnen zelf ondervinden wat stevig is en wanneer ze hun balans kunnen verliezen. De puppyspeeltuin is een essentieel onderdeel van de socialisatie. Kies voor obstakels; verschillende ondergronden, zaken die geuren meebrengen, zaken die geluid maken, balanskussens of objecten die beweging brengen, enz. Doordat pups zelf op ontdekkingstocht gaan, krijgen ze meer en meer zelfvertrouwen, hebben ze meer lichaamsbesef en leren ze omgaan met uitdagingen.

Als fokker kan je zelf een puppyspeeltuin voorzien of je kan op bezoek gaan bij een puppycoach, fysiotherapeut, of andere die materiaal ter beschikking heeft.

Puppy Gym
Vanaf de leeftijd van 8 weken – als pups bij hun nieuwe thuis komen – kan je ook aan de slag gaan met Puppy Gym. Daar bouw je verder op die socialisatie en kan je meer inzetten op dat bewuste lichaamsbesef. Als kers op de taart is Puppy Gym ook ideaal om een goede relatie op te bouwen met je nieuwe huisgenootje. Want voor je pup kan de overgang naar zijn nieuwe thuis best wat emoties met zich meebrengen. Dan kan (na een periode van settelen) Puppy Gym ideaal zijn om de band tussen jou en je pup te versterken doordat jullie samenwerken tijdens de oefeningen. Zo leert jouw pup jou te vertrouwen.

TIP: Pups moeten nog veel groeien en slapen. Oefen daarom kort maar herhaal vaak. Zet bijvoorbeeld de timer op 3 minuutjes of neem 10 koekjes in je hand en stop als ze op zijn.

Body & Balance
Om deel te nemen aan de “echte” lessenreeksen Body & Balance is je pup best 6 maanden of ouder. Aangezien we dan ook werken op die spieropbouw en we de intensiteit verhogen, is die leeftijd belangrijk.

We werken tijdens de sessies Body & Balance met verschillende objecten zoals bijvoorbeeld de cavaletti’s (voor coördinatie), opstapjes (voor balans en bewustzijn van voor-en achterpoten), balanskussens (voor balans en spieropbouw) en een plankenparcours (voor balans en coördinatie). Daarnaast kan je ook grondwerk-oefeningen aanleren (voor bespiering, balans en coördinatie) waarvoor je geen objecten nodig hebt.

Wat zijn de effecten van Body & Balance?
We stimuleren het lichaamsbesef wat kan helpen om blessures te vermijden. Want een hond die zijn eigen lichaam kent, zal zijn lichaam beter gebruiken en dus ook bewuster gaan bewegen. In Body & Balance passen we statische of trage oefeningen toe zodat het zenuwstelsel tijd heeft om de proprioceptieve prikkels te verwerken. Proprioceptie is een zintuig dat van belang is voor de balans en de motoriek van het lichaam. Het proprioceptieve systeem bevindt zich in de spieren en gewrichten. Door het langzaam uitvoeren van oefeningen gebruikt jouw hond ook zijn volledige lichaam. Hij zal meer balans zoeken en ook dat vraagt om meer coördinatie.

We stimuleren het zelfvertrouwen, wat kan helpen om nieuwe en misschien wel moeilijke of spannende situaties aan te kunnen. Doordat je hond uitdagingen overwint, leert hij om die uitdagingen op te lossen. Je eigen lichaam beheersen geeft je meer zelfvertrouwen.

We stimuleren de concentratie door de oefeningen goed te laten uitvoeren. Je hond leert nadenken over waar welke poot te plaatsen of hoe hij balans kan behouden, enz. Wanneer de concentratie weg is, zal je merken dat ook de coördinatie minder wordt. We bouwen de oefeningen rustig op zodat ook de concentratie steeds kan toenemen.

We stimuleren de band tussen hond en begeleider. Doordat jullie samen de oefeningen doen, werken jullie ineens ook aan jullie relatie. Hierdoor zal het wederzijds vertrouwen groeien omdat jullie als team samenwerken.

TIP: Leer je hond om een lege hand te volgen in plaats van een beloning. Zo leert je hond kijken waar hij loopt. Als je hond de oefening goed doet, kan je steeds belonen op de objecten of via je andere hand.