Kamperen met een puberhond

Voor enkele dagen vakantie bleven we in eigen land en reden we naar een idyllische camping in Membre. Een rustige camping vlak aan het water. Kina en dochter Saga (op dat moment net 1 jaar oud) waren mee op vakantie, Moby bleef logeren aangezien hij alle dagen wandelen niet meer aankan. Voor Saga was dit de eerste keer logeren voor langere tijd op een nieuwe locatie met veel actie en prikkels.
Na het ontbijt en een douche vertrokken we elke dag op wandeling. Meestal door de bossen en langs het water richting een nabijgelegen dorpje voor de lunch. We zochten de rustige plekjes op want zoveel actie met een gevoelige en daardoor reactieve hond en een puberhond kan best heftig zijn. 

Op wandeling konden de honden vaak los lopen zodat ze naar believen konden snuffelen. Vaak kwamen beide meisjes inchecken bij mij, dat werd dan ook gretig beloont met de koekjes die ik standaard meenam op wandeling. Dit bevorderde ook hun ‘kom hier’ wanneer we hen moesten aanlijnen om een weg over te steken, mensen (met honden) te laten passeren, enz. Ineens een goeie training op vakantie!

Ik merk op dat Kina met haar 4 jaar al meer ervaringen heeft opgedaan. Ze reageert rustiger en beheerster. Terwijl puber Saga alles spannend vindt: andere honden, sommige mensen en kinderen, vogels, enz. Je merkt dat ze bang en onzeker is omdat haar staart tussen haar poten zit terwijl ze blaft. Haar blaf is ook helemaal anders (veel paniekerig) dan een wakende blaf bijvoorbeeld. 
Na de wandelingen terwijl wij een boek lazen gingen beide honden standaard slapen (prikkelverwerking). Soms gewoon aan onze stoel op de camping, soms in de auto waar minder prikkels aanwezig waren. Over de auto lag een schaduwdoek voor de warmte maar ook de visuele prikkels werden er mee afgesloten. Dagelijks kregen ze de mogelijkheid om te kauwen om de spanningen te laten afvloeien. We hebben zoals je leest dus vooral aan management gedaan. Soms lukte dat en soms ook niet, zo zijn er enkele kleine incidentjes gebeurt. Je kan nog zo je best doen om alles te managen, op een camping ben je niet alleen en zo’n dingen kunnen nu eenmaal voorvallen. Om te bekomen van die incidentjes, vele activiteiten en prikkels werden snuffel-, slaap- en kauwmomenten ingelast.
Tips om te gaan kamperen met je (puber) hond:
  • Neem voldoende kauwmateriaal mee (kauwbeen, runderoren, runderstengels, lamsoren, kamelenhuid, enz)
  • Zorg voor een prikkelarme plek voor je hond (de auto, een bench met een doek over, …)
  • Pak extra dekens of handdoeken mee om eventuele visuele prikkels af te sluiten
  • Zoek een rustige staanplaats op de camping waar weinig passage is
  • Leer je hond het woord ‘pipi of plasje’ op voorhand aan zodat hij weet dat hij ook op een vreemde plek zijn behoefte mag doen
  • Neem verschillende lijnen mee: op wandeling gebruikte ik vaak een lange lijn van 5m, op de camping is het aangeraden een kortere (politie)lijn te gebruiken om incidenten te vermijden
  • Neem een EHBO tasje mee (met tekentang)
  • Breng je trainingstasje met veel koekjes en beloningen mee want dit is dé kans om te oefenen!