Hondenfestival – do or don’t?

Het is de periode van de hondenevenementen! Super leuk als jouw hond mee kan naar zo’n evenement. Maar keep this in mind: Zoveel indrukken kunnen soms best veel zijn voor jouw hond. Lees verder voor enkele tips!

Op hondenevenementen zijn alle honden aan de lijn, wat jouw hond kan triggeren om sneller te reageren en zijn grenzen aan te geven bij een kennismaking omdat hij niet weg kan, hij is begrensd. Neem dus genoeg afstand van andere honden want jouw hond of een andere hond kan feller reageren. Als je toch honden wil laten kennismaken zorg dat voor een losse lijn zodat jouw hond afstand kan nemen wanneer hij wil.

“Hou het kort en leuk!” Ik zeg dit zinnetje bij alles wat met socialisatie te maken heeft maar hier geldt dat ook. Je hond moet er plezier aan beleven. We hebben liever niet dat onze hond frustraties heeft opgebouwd want dan is dit een negatieve ervaring en zal hij de volgende keer ook sneller zijn grenzen aangeven (naar jou, anderen of andere honden). Hou je bezoek dus kort en zoek tussendoor regelmatig de rust op. Ga op een bankje of op de grond zitten en laat je hond (en jijzelf misschien ook) even bekomen. Gewoon wat liggen en kijken of lekker snuffelen op een rustige plek.

Als je hond andere honden zomaar laat passeren of hij blijft bijvoorbeeld rustig bij jou staan terwijl je rondkijkt op een kraampje, beloon je hond dan. Zeg hem hoe goed hij het doet en beloon desnoods ook met wat lekkers. Ik bedank mijn honden ook altijd met mijn stem voor iets dat ik gevraagd heb (bv. het rustig zitten als ik iets betaal).

Wat heb je nodig?
Een rugzak om al jouw spullen in op te bergen, ook jouw shopspullen. Zo heb je altijd je handen vrij voor je hond. Neem ook gerust wat koekjes/brokjes/kauwsnacks/trekspeeltje mee om je hond te belonen of om een snuffelsessie in te lassen (bv. brokjes zoeken in het gras). Zorg ook dat je steeds vers drinkwater bij hebt en liefst in een eigen drinkbakje of drinkfles. Zo voorkom je eventuele overdraagbare ziektes. Ik raad ook aan om een politielijn te gebruiken, zo kan je meer lijn geven op plaatsen waar je meer ruimte hebt en kan je ook kort wandelen op plaatsen waar het drukker is.

One team
Je bent hier samen met jouw hond. Door de leiband kan jouw hond niet doen wat hij wil. Dus hou hem steeds goed in de gaten, lees hem. Zodat je op zijn gedragingen kan inspelen! Wil hij even weg uit de drukte, zoek dan even wat rust op! Wil hij naar een bange andere hond gaan? Begeleid hem dan even weg van de hond zodat de andere hond niet nóg meer schrik moet krijgen. Gaat hij in overdrive? Zoek een rustig plekje om te snuffelen of chillen of nog beter: rond je bezoekje af en ga terug naar huis. Als jij de signalen van jouw hond kent en de situatie goed kan inschatten zal je ervoor zorgen dat dit een leuke ervaring blijft voor jouw hond.

Hoe kan je een overprikkelde hond herkennen?
Het kan een combinatie zijn van verschillende uitdrukkingen. Jij kent je hond het best dus kijk naar wat hij jou wil vertellen. Voorbeelden: Als je hond gaat bijten, happen, blaffen,… Of als hij een warm hoofdje heeft, rode ogen of wallen onder de ogen heeft, meer gaat hijgen, drukker, feller of trager gaat reageren,… kan het zijn dat jouw hond overprikkeld is.

Het gele lintje
Ken je het gele lintje of de fluo bandana? Dit is een signaal dat andere mensen duidelijk moet maken dat jouw hond ruimte nodig heeft. Ruimte van andere honden of mensen. Als je dit gele signaal ergens ziet aan een hond of leiband, neem dan aub afstand van de hond. Zo blijft het hondenevenement leuk voor iedereen.

Extreme warmte
Als het warm weer is (zoals nu), denk er dan aan dat je voldoende zaken mee neemt om jouw hond te beschermen! Denk aan voldoende drinkwater, zonnecrème voor bleke of naakte hondjes, schoentjes voor als je op de asfalt zou lopen, eventueel een koelvest/band/… Je kan ook je auto alvast koel(er) houden door te parkeren in de schaduw of gebruik te maken van een schaduwdoek. Je maakt je hond best niet nat, een gezonde vacht beschermd je hond tegen de hitte. En laat vooral je hond NOOIT in de auto zitten bij zo’n warme temperaturen!

Zonder hond
Heeft je hond het moeilijk met de situatie van een hondenfestival? Heeft hij het moeilijk met drukke plaatsen of andere honden? Of is het te warm of te nat voor jouw hond? Laat je hond dan thuis. Je gaat hem niet socialiseren maar traumatiseren door hem tegen zijn wil mee te nemen naar zo’n evenementen. Ga lekker zonder hond een kijkje nemen en shoppen. Dat is vaak een win-win voor beide partijen.

Conclusie
FORCEER JE HOND NIET! We zagen al verschillende dingen op zo’n hondenevenementen… Van sproeiers water waar honden moesten doorgaan van hun baasje tot verplicht door de drukke menigte lopen. Kijk naar je hond, hij zal je tonen wat hij leuk vind en wat niet. En luister dan ook naar hem of haar!

Dank je wel! En misschien tot op een volgend hondenfestival? Zoek dan maar eens naar Knappie!

Wil je meer weten over hondenlichaamstaal? Hou de socials van MOOB in de gaten want er komt een online cursus aan!