Harnas vs halsband

Ik wil jullie graag attent maken op wat het verschil is tussen een harnas en een halsband. En dan meer specifiek welke de beste keuze is voor het welzijn van jouw hond.

Als jij spanning zou zetten op de lijn of jouw hond trekt eens aan de lijn dan kan een halsband meer schade toebrengen dan een harnas. De nek van je hond is gevoeliger dan je misschien denkt! De onderliggende organen zoals lymfeklieren, schildklier , luchtpijp, slokdarm maar ook halswervels, halsspieren, aders, slagader  enz zijn niet goed beschermd tegen de trekkracht van jou of jouw hond. De oppervlakte waar je hond op zou trekken is best klein, je hond kan dus makkelijker een letsel oplopen.

Als je dat vergelijkt met een goed en degelijk harnas (ik raad daarbij een Y-tuig aan) kan die veel schade voorkomen! De ribbenkast biedt bescherming aan de organen zoals longen, hart, enz. Ook hebben de ribben flexibele gewrichten die de trekkracht van je hond beter kan opvangen. Als je hond trekt op een harnas is de oppervlakte van die trekkracht veel groter en meer verdeeld over het lichaam. Wat een eventuele klap beter kan opvangen.

Wat is een goed harnas?
Dat vormt een Y op de borst en een H op de rug. Zorgt dat de hals, oksels en schouders vrij zijn om soepel te kunnen bewegen. De leiband klik je vast op de rug. En ik verkies aangenaam, zacht materiaal voor de afwerking.

Sommige honden vinden het harnas aandoen niet zo fijn. Dus probeer van in het begin het aandoen van het harnas zo leuk mogelijk te maken en op te bouwen op het tempo van jouw pup/hond. Want het harnas is zoveel veiliger en beter voor jouw hond zijn welzijn dan een halsband!

Corrigerende (hulp)middelen
Ik ben er sowieso niet voor te vinden: de sliplijn, prikband, e-collar, gentle leaders, enz. In de training focussen ze hierbij op een straf bij gedrag dat je niet wil zien. Al helemaal het tegenovergestelde van wat ik toepas in mijn sessies en bij mijn honden.

De sliplijn en de prikband kunnen letsels met zich meebrengen of de vitale organen kwetsen zoals hierboven al besproken aangezien ze om de nek van je hond zitten. De gentle-leader veroorzaakt voornamelijk problemen en pijn aan de eerste 2 halswervels en de bijhorende spieren en ligamenten. Anti-trektuigjes met een clip vooraan drukken op de spieren en pezen van het schoudergewricht, kunnen schuren in de oksels en veroorzaken een draaiing rugwervels van je hond wat schadelijk is voor de tussenwervelschijven. Daarnaast kunnen deze corrigerende middelen ook stress met zich meebrengen wat zich ook kan uiten in verkrampte spieren, blokkades in de nek en rug die ook pijn met zich meebrengen.

Dus naast het straffen van ongewenst gedrag zorgen deze corrigerende (hulp)middelen ook voor fysieke schade aan je hond!

Spread the word!
Ik maakte een poster met al deze info kort in uitgelegd. Je kan hem hieronder downloaden en uitprinten om op te hangen in je hondenschool, dierenartsenpraktijk, hondenasiel,… of geef hem mee aan mensen. Hij is gratis want ik wil dat deze boodschap zo veel mogelijk verspreid wordt!