Yeay! Het moment om je pup mee naar huis te nemen is bijna aangebroken. Maar heb je wel alles in huis? Omdat jouw gedachten vaak al helemaal bij die uberschattige puppy zitten, doorlopen we even samen wat je nodig hebt! Onderaan deze blog kan je mijn superhandige checklist downloaden, waar je steeds naar kan teruggrijpen.

BASIS
Allereerst, the essentials!
We beginnen met een halsband en/of harnas. Om te wandelen en te trainen verkies ik een harnas. Als je pup dan een wild momentje heeft, trekt hij op zijn hele lichaam en niet op zijn nek. Een halsband kan je gebruiken als je wilt dat je pup altijd iets aanheeft, of om een naamtag met jouw gegevens aan te hangen.

Als leiband heb ik twee favorieten: een lange lijn (minstens drie meter) en een politielijn. Met een lange lijn kan je pup op avontuur gaan en lekker snuffelen. Zo heeft hij voldoende ruimte (zonder weg te kunnen lopen) en voorkom je dat hij gaat trekken. Een politielijn heeft meerdere ringen en twee gespen, waardoor je de lijn korter en langer kan maken. Zo kan je je pup dichtbij houden op een drukke straat, en nadien wat langer laten in de velden. Ook ideaal tijdens de training!

Voor al die avonturen heeft je pup natuurlijk ook eten nodig. In het begin geef je best het voer dat de fokker gaf. Dit is aangenamer voor de maag en darmen van je pupje. Later kan je nog van voeding wisselen als je dat wenst. Het materiaal van het eet- en drinkpotje maakt minder uit: bekijk wat je pup zelf aangenaam vindt. Sommige pups vinden een metalen potje eng, omdat dit geluid maakt. Voor een groter ras voorzie je best een standaard, of zet je de potjes op een verhoogje.

Lekker gegeten en alles verkend? Tijd voor bed! Een pup heeft makkelijk 20 uur slaap nodig, en daarvoor vertoeft hij het liefst op een aangenaam en rustig plekje. Voorzie een zacht matje of een kussen, en een dekentje waarmee hij een nestje kan draaien. De meeste pups liggen graag ergens tegenaan, om zo toch nog een beetje het gevoel te hebben van de nestwarmte.

SPELEN
Spelen helpt je pup in zijn ontwikkeling, en het is bovendien ook een leuke manier om goede band op te bouwen met je hond. Speelgoed mag dus zeker niet ontbreken op het lijstje. Dit kan van alles zijn, zolang het maar veilig is: een stevige bal, een fleece touw, een bijtring, … Let op met knuffels met vullingen of touwen die snel rafelen: wanneer je hond dit binnenkrijgt, kan dit ernstige schade veroorzaken.

Ook kauwmateriaal is essentieel. Je pup ontdekt de wereld met zijn mond, en tijdens het wisselen van de tandjes gaat hij actief op zoek naar dingen om op te kauwen. Kies bij voorkeur voor eetbaar en natuurlijk kauwmateriaal zoals konijnenoren, buffelhuid, enz. Deze dingen zijn gezond voor je hond en zijn tandjes, én kauwen werkt rustgevend. Zorg wel dat je altijd in de buurt bent, zodat je je hond kan helpen indien hij zich zou verslikken. Heb je zelf even minder tijd om op te letten? Dan is een kong een leuke aanvulling. Deze kan je vullen met iets lekkers, waarna je hond hem kan leeghalen met zijn tong.

Als laatste van deze categorie hebben we nog het denkspel. Het doel hiervan is je hond mentaal aan het werk te zetten. Denkspellen bestaan in allerlei soorten en maten. Nina Ottosson, bijvoorbeeld, ontwikkelde voerpuzzels in verschillende moeilijkheidsgraden. Iets makkelijker maar minstens even leuk zijn snuffelmatten en -ballen. Of ga zelf aan de slag en tover de leukste DIY-denkspelletjes voor je hond met materiaal dat je reeds voorhanden hebt.  Begin echter nooit zomaar aan denkwerk: om het veilig én aangenaam te houden voor je hond, volg je best enkele richtlijnen. Neem gerust contact op voor meer info of begeleiding.

GEZONDHEID
Een goede dierenarts en trimmer kunnen je bij veel helpen, maar ook de dagelijkse verzorging is essentieel. Het best leer je je hond al deze handelingen kennen via training, zodat hij het als aangenaam ervaart om verzorgd te worden.

Een borstel is één van de eerste dingen om je hond vertrouwd mee te maken. Vooral bij langharige honden helpt een regelmatige kambeurt klitten te voorkomen, en ook tijdens de ruiperiode is een borstelsessie geen overbodige luxe.

Houdt je hond van vieze geurtjes, maar jij net iets minder? Dan heb je best ook shampoo in huis. Er zijn verschillende merken en types op de markt, maar zelf kies ik voor een 100% natuurlijke variant (bvb. Wildwash). Naast reinigende en voedende shampoos, bestaan er ook varianten met een preventieve werking tegen vlooien en teken.

Dit kan je aanvullen met een anti-teken en vlooienmiddel. Veel dierenartsen werken met druppels, bandjes of pilletjes. Ook holistische oplossingen zoals etherische oliën en keramische kralen worden steeds populairder. Kijk goed welke middelen geschikt zijn voor pups en bekijk waar je hond het goed op doet. Toch een teek gespot? Verwijder ze dan veilig met een tekentang.

Hoewel natuurlijk kauwmateriaal al heel veel goeds doet voor de tanden, bestaat er ook hondentandpasta, met bijhorende tandenborstel. Je begint best zo jong mogelijk met een goede tandverzorging, om aanslag op de tanden te voorkomen.

En als laatste hebben we een nagelknipper om je hond zijn nagels bij te knippen. Zoals je misschien al wist loopt er een bloedvat in de nagel van je hond. Let dus goed op hoe ver je knipt. Meestal is een klein topje ruim voldoende. Bij honden die regelmatig op een verharde ondergrond wandelen of spelen, zullen de nagels sneller afslijten, waardoor knippen amper nodig is.

TRAINING
Ik ben een grote fan van een bench, zo heeft je pup een veilig nestje waarin hij zich kan terugtrekken. Het is belangrijk om het gebruik ervan rustig aan te leren op het tempo van je hond, zodat hij het niet ervaart als strafhoekje. Zo kan je de bench gaan gebruiken bij de zindelijkheidstraining, of bij het verwelkomen van bezoek. Leg eventueel een handdoek of deken tussen de onderste tralies en de metalen of kunststof bak, zodat dit minder lawaai maakt.

Klaar om te trainen? Maak het jezelf gemakkelijk, en gebruik een trainingstasje om alle lekkers in te steken. Werk met puppykoekjes of natuurlijke snacks die je in kleine stukjes breekt. Om efficiënt te trainen werk ik zelf met een clicker, maar ook een beloningswoordje werkt prima.

Zindelijkheid is één van de grootste bezorgdheden van nieuwe pupeigenaars. Hoewel ik nooit puppypads  zal inzetten bij de zindelijkheidstraining, kan je ze wel gebruiken wanneer je langere tijd van huis bent. Heeft je pup toch een ongelukje? Wordt dan zeker nooit boos, maar begeleid hem rustig  naar buiten en maak alles weer proper. Gebruik bij voorkeur geen agressief middel, maar een zacht reinigingsproduct dat de geur maskeert.

Wil je zelf op een positieve manier aan de slag met je pup? Kom dan alvast op een vrijblijvende kennismakingssessie, waarin we bekijken hoe jij en je pup een fantastische start kunnen maken.

EXTRA
Zoals eerder vermeld, heeft elke hond nood aan een veilige plek waar hij tot rust kan komen. Een bench is goed voor een korte periode, maar voor langere tijd voorzie je best ook een puppyren. Je kan de bench hier inzetten, en zo een zone creëren waarin de hond kan slapen, rusten, knabbelen en spelen. Voorzie ook vers water en eventueel een puppypad voor ongelukjes. Merk je dat je pup moeilijk tot rust komt? Dan kan het helpen om een deken over te bench te leggen om hem af te schermen van licht en beweging.

Misschien zijn er ook bepaalde ruimtes waar je hond beter niet komt. Denk bijvoorbeeld aan de trap of de hal, of een ruimte waar de kat zich kan terugtrekken. Om deze zones af te schermen kan je gebruik maken van kinderhekjes.

Ga je vaak op uitstap met de auto? Zorg dan voor een veilige transportmethode. In een grotere wagen kan je een vast autobench plaatsen, of je kan werken met een reisbench die je vastmaakt op de achterbank. Er bestaan ook speciale autogordels voor je hond die je kan vastklikken zoals een gewone gordel. Als je hiervoor kiest draagt je hond best een harnasje, zodat hij bij een ongeluk geen schok krijgt op de hals.

Ziezo, we zijn het hele lijstje afgegaan. Nu zou je alles in huis moeten hebben als je pup thuiskomt. Heb je nog vragen omtrent puppybenodigdheden of wil je specifiek over een onderdeel meer weten? Mail me gerust voor meer informatie!

Geniet van je superschattige puppy! red heart
Download hieronder de handige puppy checklist.