Zoek de beste fokker voor jouw toekomstige pup

Ik zag het verschillende keren passeren op het nieuws, in de krant en op facebook…
In deze tijden van corona hebben velen onder jullie meer tijd, en dus ook meer tijd voor een puppy. Toch blijft het ook nu belangrijk om goed te overwegen of een pup echt in je leven past. Net zoals bij een kind, kost de opvoeding van een hond zeer veel tijd en energie. Tijd die je ook moet kunnen investeren eens activiteiten zoals werk, school en hobby’s terug hun normale gangetje gaan. Het is dus heel belangrijk om alle voor- en nadelen goed af te wegen. Heb je weloverwogen beslist dat je alle tijd en ruimte hebt voor een pup? Lees dan zeker even verder!

Veel mensen willen een pup maar weten niet waar ze juist moeten zoeken. En zo komen ze vaak uit bij broodfokkers. Maar laat je niet verleiden door die broodfokkers!

Wat zijn broodfokkers?
Broodfokkers zijn handelaars die puppy’s verkopen om, letterlijk, hun brood te verdienen. Om zoveel mogelijk inkomsten te hebben, komen en gaan er pups aan de lopende band. Vaak worden deze pups geïmporteerd uit het Oostblok, waar ze op veel te jonge leeftijd van hun moeder gescheiden werden. Worden ze wel hier geboren, dan leven de honden meestal in erbarmelijke omstandigheden. De gezondheid van de ouders en de pups wordt vaak verwaarloosd. In combinatie met de weinige tijd die aan de dieren besteed wordt, heeft dit alles een grote invloed op de ontwikkeling en socialisatie van jouw pup.

Je kan een broodfokker meteen herkennen aan de hoeveelheid rassen die ze aanbieden. Hierdoor worden ze snel gevonden door potentiële kopers. Zeker indien je nog geen volledig beeld hebt van welk ras bij jou past, is de verleiding om zo een pup aan te schaffen vaak heel groot. En daar wil ik jou graag voor behoeden!

Op weg naar de juiste fokker
Speciaal voor jullie maakte ik een infografiek, die je kan helpen bij de zoektocht naar een goede fokker.

Mijn eerste tip? Voer een uitgebreide zoektocht op het internet. Vraag naar ervaringen op social media, maak je lid van specifieke rasgroepen en kijk zeker ook eens op de websites van rasverenigingen. Vaak vind je daar alvast een aanzet. Probeer weg te blijven van zoekertjessites! Hoewel je hier af en toe ook gelegenheidsnestjes zal aantreffen, gebruiken veel broodfokkers deze kanalen om mensen te misleiden.

Heb je online een eerste selectie kunnen maken? Neem dan contact op met potentiële fokkers en regel een bezoekje. Ga het liefst langs wanneer er nog geen pups aanwezig zijn, zo kan je objectief terugblikken op het gesprek. Bevraag de fokker over het gedrag en karakter van het ras, en stel al jouw vragen met betrekking tot een eventuele koop van een pup. Hou het niet bij één gesprek, maar bezoek meerdere fokkers (liefst drie of meer) vooraleer je een beslissing maakt. Klikt het met één van de fokkers erg goed? Dan kan je je daar op de wachtlijst plaatsen.

Wat verduidelijking bij de infografiek:

 • Een goede fokker fokt met maximum twee rassen. Zo kan de fokker zich goed focussen op de gezondheid en rasstandaarden van de honden. Hoe meer ervaring een fokker heeft met de aangeboden rassen, hoe beter hij jou kan begeleiden bij de keuze van de juiste pup en de verdere opvoeding.
 • Broodfokkers bieden vaak hun honden aan via zoekertjessites zoals marktplaats, 2dehands, enz. Hoewel het vaak lijkt alsof deze pups op een boerderij opgroeien, zal je al snel merken dat dezelfde persoon best veel advertenties heeft. Zelfs als er een officieel HK-nummer bijstaat, wil dit niet zeggen dat je met een goede fokker te maken hebt. Dit is slechts een administratieve formaliteit waar helaas weinig vereisten aan verbonden zijn. Laat je hier dus zeker niet aan vangen!
 • Een kwalitatieve fokker heeft maar enkele nesten per jaar. Het aantal is afhankelijk van het aantal teven de fokker heeft. Meestal wordt de teef maximaal drie keer in haar leven gedekt. Zo geef je de teef genoeg tijd om te recupereren van de zwangerschap.
 • Omdat goede fokkers maar een beperkt aantal nesten hebben (zie hierboven), werken ze vaak met een wachtlijst. Broodfokkers hebben altijd pups ter beschikking.
  Een goede fokker is geïnteresseerd naar jouw woon-, leef- en gezinssituatie. Hij wil weten waar zijn pup misschien een warme thuis kan vinden.
 • Stel al jouw vragen, normaal kan een goede fokker jouw antwoord bieden. Hij heeft kennis van het ras en wil jou daarover zo goed mogelijk inlichten.
  De moederhond zien is essentieel, zij geeft haar DNA en karakter mee. Dus is het belangrijk dat je met de moederhond kennismaakt. Zo kan je kijken of ze gezond is en hoe ze met jou en anderen omgaat.
 • Is de moederhond agressief of ernstig bang? Dan zal dit ook meegegeven worden aan de pups. Hou daar rekening mee. Een happy, vrolijke en open houding van de moederhond is belangrijk. Als de moederhond reeds pups heeft tijdens je bezoek, kan dit invloed hebben op haar gedrag. Mogelijk is ze beschermend naar haar pups toe, of is ze meer teruggetrokken door alle drukte. Bespreek met de fokker in welke mate dit gedrag van de teef te wijten is aan hormonen.
 • Sommige fokkers kunnen jou de vader van het (toekomstige) nest voorstellen. Check dan ook even zijn karakter en of hij er gezond uitziet. Maar vaak gebruiken fokkers een dekreu. Dat wil zeggen dat ze een hond van een andere fokker gebruiken. Die zal dus misschien niet aanwezig zijn, maar vraag dan door naar het karakter. Vraag ook naar foto’s en eventuele filmpjes.
 • Om gezonde pups te hebben moeten beide ouders gezond zijn. Daarvoor kunnen fokkers gezondheidstesten doen. Hiermee kunnen ze ondermeer inzicht krijgen in erfelijke ziektes, gewrichten en algemene gezondheid. Een goede fokker zal eerst alle testen doen vooraleer hij een dek laat doorgaan.
 • Pups moeten verplicht gechipt en gevaccineerd (titeren kan ook) worden. Het is aangeraden om alvast een dierenarts te raadplegen als je beslist een pup in huis te nemen.
 • Na het chippen krijgt de pup een boekje, dat je ten allen tijde moet kunnen inkijken. Let hierbij vooral op de afkomst van de puppy: is de pup niet geboren in het land waar hij aangeboden wordt? Dan mag er een alarmbelletje rinkelen. Sommige fokkers werken ook met een contract, ook dat moet je kunnen opvragen om door te nemen.
 • Pups die opgroeien in een huiselijke omgeving zijn meer gewend aan de alledaagse huiselijke zaken (zoals stofzuigen, de TV die speelt, mensen die langskomen, geluiden van potten en pannen, de vaatwas,…). En dit heeft invloed op de socialisatie, pups starten hun socialisatiefase namelijk al bij de fokker.
 • Je mag je pup officieel mee naar huis nemen vanaf 8 weken (15 weken voor het buitenland). Dan zijn de pups genoeg ontwikkeld en kunnen ze beter omgaan met de stress die een nieuwe thuis met zich meebrengt.
 • Zien de pupjes er gezond uit? Bewegen ze vrolijk? Hebben ze propere oogjes, oortjes, neusjes en kontjes?

Ik maakte deze infografiek omdat ik merk dat nog te veel mensen hun weg vinden naar de broodfok. Een goede, kwalitatieve fokker zoeken en kiezen vergt veel tijd en opzoekingswerk. Maar dat geldt ook voor een pup… Dus… Kies wijs, maar denk ook twee keer na.

Om deze boodschap zoveel mogelijk te verspreiden, kan je ook de infografiek hieronder downloaden.
Bij deze hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een wereld zonder broodfokkers!
Als ik jou kan helpen bij het zoeken naar het geschikte ras of een goede fokker, let me know!